Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 19, 2017 in Als (startende) ondernemer | 0 comments

10 tips voor startende ondernemers

10 tips voor startende ondernemers

Je zit eraan te denken om zelfstandig ondernemer te worden of misschien ben je al voor jezelf aan het werk. Well done and good for you! Een moedig besluit en dit betekent dat de wereld voor je open ligt.

Zelfstandig ondernemen, onzeker en spannend

Heel fijn natuurlijk, maar ook wel heel erg verdomd spannend en soms ook wel beangstigend. Geloof me, het is echt niet vreemd dat je soms even moet slikken bij het idee. In de rol van werknemer heb je toch wat meer zekerheid en wat meer sturing. Iedere maand ben je verzekerd van een bedrag op je bank en je weet (hopelijk) wat er van je verwacht wordt op je werk. En nu moet je het opeens zelf en misschien zelfs wel alleen doen.

Waar let je op als zelfstandig ondernemer?

Ik zal niet ingaan op de praktische kant van het verhaal. Wat je moet regelen als zelfstandig ondernemer, welke papieren je nodig hebt om je eigen onderneming te starten, dat zijn dingen die ik overlaat aan de website van de KvK.

Nee, dit artikel gaat over de do’s and don’ts als je zelfstandig gaat ondernemen. Ik heb succesvolle ondernemers gevraagd of zij hun persoonlijke tips willen delen. Ik heb ze gevraagd wat wij zouden zeggen tegen een vriend die besluit voor zichzelf te gaan beginnen. Welke fouten hebben zij gemaakt toen zij hun onderneming begonnen? En natuurlijk welk advies zij zouden geven aan een startende ondernemer.

Tips voor startende ondernemers

Ik las ooit ergens (vergeef me ik weet niet meer waarin) dat Steve Jobs toen hij nog een kleine Steve was (twaalf was hij volgens mij) als hij ergens het fijne van wilde weten opzocht wie er het meeste vanaf kon weten. Zodra hij daar achter was, pakte hij de telefoon en belde de betreffende persoon. Hij vroeg diegene dan of hij een aantal vragen mocht stellen hierover. Hij had nog nooit nee gehoord. Mensen vertellen graag over hun succes.

Tip 1: Vraag om hulp

Dus daar heb je gelijk tip nummer 1 te pakken: Vraag om hulp. Scroll eens door je Linkedin contactenlijst. Wie is er succesvol als zelfstandig ondernemer? Wie runt een succesvolle onderneming? Deze succesvolle ondernemers weten heel goed hoe het is om voor jezelf te beginnen en vertellen je waarschijnlijk graag waar je op moet letten.

Tip 2: Definieer je sterke punten

Wat zijn jouw sterke eigenschappen? Waar ben je goed in? Wat onderscheid jou van de rest? Bepaal jouw unique selling points en schrijf ze allemaal op. Kies er drie uit (of vijf, wat je wilt) en zorg ervoor dat jouw onderneming gestoeld is op deze sterke punten. Zo staan jij en je onderneming in je kracht. Het klinkt heel logisch, dat is het ook, maar we vergeten vaak waar we goed in zijn.

Tip 3: Werk hard aan je eigen onderneming

Ondernemen is geen picknick. Laten we daar duidelijk over zijn. Mensen die voor het ondernemerschap kiezen omdat het een luizenleventje lijkt, kiezen deze weg om de verkeerde reden. Ja je hebt vrijheid en je kunt je eigen beslissingen maken, maar je moet ook hard werken om succesvol te worden. Vooral in het begin is het hard werken, meters maken, productie draaien en de 40-urige werkweek uit je hoofd zetten. Je krijgt ervoor terug wat je erin stopt.

Tip 4: Neem de tijd om na te denken over je business

Hoe moeilijk het ook is om afstand te nemen van het geheel, het is belangrijk om dit te doen. Als je zelfstandig onderneemt is het verleidelijk om verweven te raken met je werk, met jouw onderneming, want er is altijd wel werk te doen. Maar verwar hard werken niet met 24/7 werken. Los van het feit dat het niet menselijk is, is het ook verre van productief. Even afstand van je werk nemen geeft je headspace om over dingen na te denken en zaken van een ander perspectief te zien. Gun jezelf de rust in de avonden en in het weekend.

Tip 5: Geniet van je successen

Het is cliché, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie veel startende ondernemers om me heen die vergeten te genieten van wat ze doen en successen niet vieren. Zonde, want dat is toch de reden waarom je het doet, voor je successen? Dus vier deze momenten op wat voor manier dan ook. Vooral als je een team om je heen hebt om het werk te doen, they need it!

Tip 6: Wanneer ben je succesvol als startende ondernemer?

Dit brengt me bij de volgende tip voor startende ondernemers: Definieer voor jezelf wanneer je succesvol bent. Wat wil je bereiken met je onderneming? Ben je succesvol als je een bepaalde omzet behaald? Of ben je succesvol als je groeit in personeel? Ben je tevreden als je naamsbekendheid hebt? Wil je graag met een bepaald merk samenwerken? Believe me er zijn genoeg ondernemers die geen doelen hebben opgesteld en eigenlijk niet weten wanneer ze succesvol zijn.

Tip 7: Stel realistische doelen

Stel doelen op die haalbaar en realistisch zijn. Niets is meer frustrerend en demotiverend dan onhaalbare doelen. Zowel voor jijzelf als voor je team. Ook kan het helpen om je (lange termijn) hoofddoel op te delen in kleinere doelen die op de kortere termijn te realiseren zijn. Zo kun je van doel naar doel ondernemen en dat werkt wel zo prettig.

Tip 8: Durf risico’s te nemen

Ondernemen zonder risico’s bestaat niet. Het spijt me dat ik je uit je droom moet helpen, maar als je nog steeds in de veronderstelling was dat je de weg van de minste weerstand hebt genomen, moet ik je teleurstellen. De ondernemers die succes genieten durven deze risico’s te facen, ze gaan de uitdaging aan en zijn niet bang om op hun bek te gaan. Zij weten dat fouten maken mag, dat het de besten overkomt. Zij leren van hun fouten, zij zorgen ervoor dat het hun nooit meer overkomt en worden beter en beter. Neem Richard Branson, hij kocht een eiland zonder dat hij wist of ‘zijn Virgin’ überhaupt succesvol zou gaan worden.

Waarom fouten maken lijdt tot succes

Tip 9: Zorg voor een stabiele thuisbasis

Naast het runnen van een onderneming is gedoe op het thuisfront the last thing you need. Rommelt het thuis? Loopt je relatie niet lekker? Of zit je zelf gewoon even niet zo lekker in je vel? Los je shit op. Je kunt je maar focussen op één ding en maar in één ding de beste zijn. Dus kies welke het wordt. Heb je een partner die het thuis allemaal regelt? Consider yourself lucky.

Tip 10: Fake it till you make it

Geloof in jezelf, in je succes en straal het uit. Mensen houden ervan om met succesvolle mensen zaken te doen. Onzeker of dingen? Bespreek het met de mensen die bedoeld zijn om je te helpen. Je coach, je (zaken)partner, maar buiten dat, straal zelfvertrouwen uit.

BSP-model en startende ondernemers

Hierboven las je al hoe belangrijk het is dat je verder dan ok met jezelf bent. Alleen met de beste versie van jezelf kun je een succesvol bedrijf runnen. Als jij als de beste weet waar je sterk in bent en waar je zwaktes liggen. Dan kun je een team met de juiste mensen om je heen verzamelen die jou kunnen helpen in de zaken waar je minder sterk in bent. Aangezien ik tientallen ondernemers heb begeleid in het opzetten van hun onderneming heb ik veel ervaring met mensen helpen zichzelf goed in kaart te brengen. Daarbij kwam ook vaak naar voren dat er ingesleten gedragspatronen waren waar ze vanaf wilden komen. Ik heb toen het BSP-model ontwikkeld die door menig ondernemer wordt gezien als de bijbel voor ondernemen. Dit handige en simpele model geeft jou als startende ondernemer handvatten om jouw sterke punten en jouw zwaktes in kaart te brengen en dit op de juiste manier in te zetten.

In zes stappen succesvol ondernemen

In mijn e-book Liever Geluk Dan Gelijk leg ik dit succesvolle model in makkelijke taal uit. In zes direct toepasbare makkelijke stappen kun je grootste veranderingen teweeg brengen die lijden tot succesvol ondernemerschap. Het fijne is dat dit model voor iedereen, in iedere situatie en op ieder moment toepasbaar is. Je brengt grote veranderingen aan door kleine stappen te maken. En het toffe hieraan is, je doet het zelf. Samen met het boek.

Klik hier en bestel nu

Voor €27,95 koop je een coach voor het leven. Wacht niet te lang, ik weet namelijk niet voor hoe lang dit e-book voor deze prijs te koop is.

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Durf fouten te maken
Durf fouten te maken als ondernemer. Zo word je succesvol

Het leuke aan mijn werk is dat ik dag in dag uit jonge ambitieuze ondernemers spreek. Sterker nog, ik help...

Sluiten