Pages Menu
Categories Menu

Het BSP-model: In zes stappen meer succes

Heb je het zwaar met je onderneming? Ben je niet happy in je werk? Worstel je met jezelf? Ben je klaar met de struggle die je iedere dag weer levert? Ben je er klaar voor om er wat aan te doen? Hoe klinkt het je in de oren als ik je vertel dat jij er helemaal zelf voor kunt zorgen om weer gelukkig in je werk, in je relatie en in het leven kunt zijn? Nee je hoeft geen eindeloze uren door te brengen bij een therapeut. Ben je wel geïnteresseerd in een recht-toe-recht-aan aanpak, dan is dit wellicht de belangrijkste boodschap die je ooit gaat horen.

In zes stappen meer succes

Het 6-stappenplan uit het boek Liever Geluk Dan Gelijk van Ole van der Straaten geeft je alle tools om uit eigen kracht uit je huidige situatie te komen en eruit te blijven. Het stappenplan:

  • is geen rocket science maar een bewezen methode dat gegarandeerd werkt
  • maakt duidelijk hoe je direct kunt herkennen of je in een dip zit
  • geeft op een hapklare manier aan hoe je uit je dip kunt komen
  • maakt goedbedoelde adviezen van je omgeving overbodig
  • laat je doen wat je leuk vindt – laat je uitkomen voor je gevoel

Ja, ik wil less struggle and more success.

Klik hier en bestel nu

Wat Liever Geluk Dan Gelijk voor jou kan betekenen

De een heeft één dag nodig om merkbaar resultaat te zien, terwijl anderen er een paar weken voor nodig hebben. Wat jouw manier ook is, je zult gegarandeerd een positieve verandering zien. Het boek helpt je:

  • direct de vinger op de zere plek te leggen.
  • in kaart te brengen wat anders zou kunnen.
  • kleine stappen te maken voor een groot resultaat.

Het handzame e-book is bedoeld om:

  • je op eigen kracht en in jouw eigen tempo met jezelf aan de slag te laten gaan
  • in iedere situatie je te helpen
  • je te helpen de beste versie van jezelf te laten zijn

Hieronder zie je een tweetal passages uit het boek Liever Geluk Dan Gelijk.

Schermafbeelding 2017-01-25 om 20.15.12 Schermafbeelding 2017-01-25 om 20.14.34Met het BSP-model leer je in 6 praktische stappen precies wat je moet doen om op een fijne maar pro-actieve manier uit je dip te komen – en er voorgoed uit te blijven.

Het is net als leren fietsen, als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je het voor altijd. Deze maand voor slechts €27,95.

Klik hier en bestel nu

Zo ontdekte ik hoe je uit je dip kon komen en blijven…

Ik weet het nog precies, het was donderdagochtend 30 augustus 2001.

Om half 11 werd ik ontboden door mijn baas, Mijndert. Hij vroeg me te gaan zitten en las me de formele aankondiging van mijn ontslag voor.

Na de eerste zin wist ik meteen wat er komen zou, ik keek naar buiten en voelde me langzaam leeglopen. Het werd oorverdovend stil in mijn hoofd.

Na 5 minuten vroeg mijn baas of ik begrepen had hoe de zaken er voor stonden. Ik was sprakeloos, er kwam geen woord meer uit mijn strot.

Ik schudde Mijndert de hand, liep naar mijn kamer, stopte mijn privé spullen in mijn tas en gaf 3 zoenen aan mijn secretaresse Joke. Die voelde bliksems goed aan wat er net was gebeurd, ze wenste me heel veel sterkte.

Ik liep naar mijn auto en reed verdwaasd naar huis. Ik was kogelhard in een dip beland.

In mijn dip

De weken na mijn ontslag voelde ik me intens verdrietig: ze werden gekenmerkt door een niet te stoppen lawine aan boosheid, schaamtegevoel, schuldgevoel, angst voor afwijzing en angst voor tekort.

Nooit eerder had ik dit palet aan rotgevoelens bij mezelf ervaren. Ik werd er gek van.

Een vriend van me, Jurriaan, adviseerde me toen om hulp te zoeken bij een psycholoog. Dit heb ik gelukkig gedaan. Een nieuwe wereld ging voor me open.

Ik kwam achter de patronen die ik in mijn vroege jeugd had ontwikkeld en zag in dat ik door het onbewust vasthouden aan die patronen een hoop van mijn recente misère over mijzelf had afgeroepen.

In die tijd ben ik verscheidene coaching opleidingen gaan volgen en stortte ik me op de literatuur over ons gevoel en onze geest. Ik sprak met allerlei experts: geestelijken, trainers, personal coaches, psychologen, psychiaters en zelfs zelfverklaarde goeroes.

Hoewel ik onder de indruk was van de kennis van zaken bij al deze experts, merkte ik dat er vrijwel niemand bij zat die mij kon duidelijk maken hoe ik op eigen kracht uit mijn dip kon komen.

Daarom ben ik uiteindelijk in mijzelf gaan zoeken naar het antwoord op de vraag: Hoe kom ik en blijf ik op eigen kracht uit mijn dip?

Het ontstaan van het BSP-model

Even een stap terug in de tijd. In 1993 was ik algemeen directeur van een bedrijf op de Filippijnen en kreeg ik een dikke manual uit het hoofdkantoor in Londen opgestuurd.

Hierin stond beschreven hoe het nieuwe (en nu vast alweer verlaten) beoordelingssysteem voor medewerkers er moest komen uit te zien.

De basis van dit systeem werd gevormd door 11 eigenschappen waarop we elkaar moesten gaan toetsen. Van de meeste begreep ik geen snars.

Toen heb ik er maar 3 uitgevist die ik juist wel begreep: brains (bij de les zijn), social effectiveness (relaxt omgaan met anderen) en power (dingen gedaan krijgen).

Ik vroeg mijn medewerkers zichzelf en elkaar op hun B, S en P te scoren met een 0, een + of een ++.

Het nieuwe BSP model sloeg enorm aan, iedereen vond het duidelijk en tegelijkertijd veilig.

Op eigen kracht

We maken weer even een sprong voorwaarts naar het moment dat ik voor mezelf wilde uitvinden hoe ik op eigen kracht uit mijn dip kon komen en blijven. Op een zeker moment viel er een kwartje in de jukebox van mijn hoofd en beleefde ik een echt gloeilamp moment.

Denkend aan het succes van mijn BSP model op de Filippijnen bedacht ik me dat de drie-eenheid B, S en P niet alleen een positieve lading kent maar – natuurlijk! – ook een negatieve.

Want tegenover “bij de les zijn” staat “niet bij de les zijn”. Tegenover “relaxt omgaan met anderen” staat “a-relaxt omgaan met anderen”. En tegenover “dingen gedaan krijgen” staat “dingen niet gedaan krijgen”.

Op de Filippijnen zat ik prima in mijn vel en had het BSP model een positieve lading. Maar na mijn ontslag had dit model opeens een negatieve lading: ik was niet bij de les, ging a-relaxt om met mijn omgeving en kon geen deuk in een pakje boter slaan.

Het contrast was gewoon bizar.

Wat ik ontdekte over waar geluk…

Door dit gloeilamp moment besefte ik dat ik bezig was te proberen om van de negatieve naar de positieve BSP lading te koersen.

Ik zag toen ook opeens in dat hier een barrière tussen ligt die ik alleen zelf kon wegnemen. Die barrière bestaat uit de patronen die ik in mijn vroege jeugd heb ontwikkeld als reactie op de opvoeding door mijn ouders.

Deze patronen noem ik mijn overlevingsstrategie. Toen ik doorkreeg wat mijn oude patronen waren en toen ik ze vervolgens losliet, verdween de barrière als sneeuw voor de zon en stapte ik de wereld van de positief geladen BSP binnen.

Ik herinner me nog precies hoe ik me voelde toen ik dit inzicht kreeg: juichend, blij, de dip voorbij.

Succes van het BSP-model

Vanaf dat moment ben ik bij mezelf gaan opletten wanneer ik me weer even down voelde of ik, door te zoeken naar mijn patronen en deze bewust los te laten, op eigen kracht uit mijn dip kon komen. Het lukte!

Zo ben ik dagelijks aan mijn BSP model gaan werken.

Ik heb het de afgelopen jaren niet alleen op mijzelf maar ook op honderden anderen uitgetest.

Hiernaast heb ik het vergeleken met alle inzichten uit de boeken die ik gelezen heb en uit de gesprekken die ik heb gevoerd met alle experts.

Zo ben ik gekomen tot het 6 stappenplan om op eigen kracht uit je dip te komen en eruit te blijven. Het werkt gegarandeerd en kost je niets aan extra boeken, gesprekken, workshops of opleidingen.

Klik hier en bestel nu

Wat andere zeggen over het BSP-model…

BoukeHet BSP model van Ole van der Straaten heeft Greenberg Nielsen een stevige wind in de zeilen gegeven in 2015. Door de snelle groei in de jaren ervoor was GN een bedrijf waar hard gewerkt werd maar een duidelijke visie en strategie ontbrak. Door de P+ beweging in te zetten met duidelijke individuele targets en een dashboard dat de financiële ambitie voor het komende jaar toont weet het hele team waar we naartoe gaan. Daarnaast is de S+ beweging gemaakt door een veilige omgeving te creëren waarin we ons kwetsbaar opstellen en kritiek kunnen ontvangen en durven uiten. GN heeft duidelijk aan haar medewerkers laten weten wat van hen wordt verwacht qua input en output, maar ook wat van het bedrijf mag worden verwacht in de vorm van een transparante beloningsmodel, evaluatiemomenten en milestones.

Greenberg Nielsen heeft door het toepassen van het BSP model in 2015 een groei gerealiseerd van 60% en verwacht deze groei door te zetten het komende jaar.

-Bouke van der Weide

IMG_0176Het BSP model heeft mij (op een simpele en praktische manier) handvaten gegeven om meer inzicht en begrip te krijgen in mijzelf en in anderen.

Na het lezen van de eigenschappen en gedragingen van een “p” tje (en dus ook die van een “s” je) vielen er een paar puzzelstukjes in elkaar. Het kinkt heel cliché, maar het is toch fijn om te lezen dat de eigenschappen die bij een “p” horen (ik ben een “p”) niet per definitie slecht zijn of moeten worden aangepast maar dat er gewoonweg “p” en “s” gedrag is en beide types elkaar ook aanvullen. Het model geeft op een praktische manier weer welke negatieve (en positieve) gedragingen/ eigenschappen er horen bij een “p” en een “s” persoon en hoe je daarmee om kunt gaan om jezelf danwel de ander weer in een positieve flow te laten komen. In de omgang met anderen is het ook fijn om te weten of de ander een “p” of een “s” persoon is en dus wat diegene belangrijk vindt in de manier van communiceren. Dat maakt gesprekken en relaties veel makkelijker. Om een kort voorbeeld te noemen wat mijn werk betreft, tegen “p-collega’s” kan ik over het algemeen directer communiceren en zal de ander dat als prettig ervaren. In tegenstelling tot “s-collega’s” moet ik rekening houden dat de ander het mogelijkerwijs niet prettig ervaart als ik te direct ben in mijn communicatie.

Samenvattend, kan ik zeggen dat ik het bsp model een prettig hulpmiddel vindt om anderen en hun gedrag “te labelen”, maar ook zeker niet te vergeten mijzelf. Begrijp mij niet verkeerd, ik ervaar het model zeker niet als statisch, maar ik (en ik denk dat ik voor vele anderen ook mag spreken) vind het prettig om dingen, gedachtes en gedragingen te structureren, oftewel het “een plekje te geven” zodat je er makkelijker mee om kunt gaan danwel dingen kunt laten rusten.

Ik zeg een boekje die voor iedereen toegankelijk en de moeite waard is om een keer te lezen!

-Iris van Dam

Alle stappen op een rijtje

De 6 stappen van het BSP-model.

  1. Stap 1: vind je overlevingsstrategie
  2. Stap 2: ontdek het effect op je leven
  3. Stap 3: zie de jeugdpijn waar de overlevingsstrategie vandaan komt
  4. Stap 4: stap door je twijfel en schaamte heen
  5. Stap 5: merk het positieve effect op je leven
  6. Stap 6: voel hoe je gelukkig door het leven gaat

In zes stappen meer succes ook voor jou

Alleen deze maand: €59,- €27,95

100% garantie: kom uit je dip of krijg je geld terug.

In het BSP-model ontdek je:

  • Wat de ‘down staat’ en de ‘up staat’ precies zijn – blz. 8
  • Waarom het voor de meeste mensen moeilijk is om van de down staat naar de up staat te komen – blz. 11
  • Hoe je je overlevingsstrategie kunt achterhalen – blz. 26-30
  • De twee kanten die elk persoon heeft die ons in de down staat kunnen houden – blz. 16
  • Wat onze twee oerdriften zijn en hoe we die zo fijn mogelijk kunnen vervullen – blz. 22
  • Hoe je een leven vol vervulling en overgave kunt leven – blz. 24
  • De gouden BSP regel – blz. 31
  • Vele voorbeelden van succesvolle toepassingen van het BSP-model – vanaf blz. 32
  • De literatuur achter het hele BSP-model – hoofdstuk 4.6
  • Hoe simpel het BSP model is als je het schematisch weergeeft – blz. 41
  • Wat je moet doen, en hoe je dat moet doen (het 6 stappenplan) om van de down staat en de up staat te komen – hoofdstuk 5
  • Vele voorbeelden van toepassingen van het 6 stappenplan – hoofdstuk 5
  • Een simpel maar duidelijk en effectief actieplan om in 1 dag uit je dip te komen – blz. 60
  • Hoe je het BSP model ook in je dagelijks leven kan toepassen.. om moeiteloos je doelen te halen – blz. 63

Wat is het je waard om weer gelukkig door het leven te gaan?

Ik som het nog even voor je op…

  • Optie 1: Je blijft voor de rest van je leven in je dip.
  • Optie 2: Je bezoekt een psycholoog en hoopt op verbetering na minimaal 8 sessies van €89,- per stuk.
  • Optie 3: Je investeert slechts €27,95 en een paar uur zelfstudie om de BSP-methode onder de knie te krijgen.

Stel het niet langer uit. Stel je pro-actief op en kom voorgoed uit je dip!

Klik hier en bestel nu