Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 14, 2017 in Als (startende) ondernemer | 0 comments

5 tips om je omzet te vergroten

5 tips om je omzet te vergroten

Haal jij het maximale uit jouw onderneming? Hoe zit het eigenlijk met jouw omzet? Is dit voldoende om winstgevend te zijn? Of moet je eigenlijk stiekem erkennen dat je jezelf een slag in de rondte werkt, maar eigenlijk niet genoeg aan je bedrijf verdient? Je bent zeker niet de enige. Man er zijn er zoveel die ik spreek die duidelijk niet weten waar ze mee bezig zijn. Dikke zonde. Want als je zoveel tijd, energie en liefde in iets stopt, dan wil je toch dat het groeit, bloeit en succesvol is?

Succesvol ondernemen hoe doe je dat?

Neem nou Sandra, een slimme jonge dame met veel potentie en een enorme drive. Twee jaar geleden begon ze vol goede moed aan haar online tassenwinkel. Nadat ze de nodige uren in een website had gestoken en ze nachten achtereen haar tassencollectie aan het maken was kwam ze erachter dat haar verkopen uit bleven. Zonder ook maar enig idee te hebben wat ze verkeerd deed, want haar tassen waren te gek, dat zeiden immers ook al haar vriendinnen, maar waarom verkocht ze dan nauwelijks iets? Met haar handen in het haar vroeg Sandra zich af hoe ze meer tassen kon verkopen, want dat betekende meer omzet. En dat is wat ze nodig had, haar omzet vergroten zodat ze haar onderneming succesvol kon maken.

5 tips om je omzet te vergroten

Het werd tijd voor een goed gesprek met Sandra. Zij vroeg mij haar te helpen haar omzet te vergroten. Ik gaf haar 5 tips, 5 dingen die zichzelf kon afvragen, die ze kon veranderen of aanpakken om ervoor te zorgen dat haar omzet zou stijgen. Hieronder lees je de tips, zodat je er zelf ook mee aan de slag kunt gaan en ervoor kunt zorgen dat je onderneming een succes wordt.

Wat is jouw core business?

Een logische vraag, wat is de belangrijkste bezigheid van jouw bedrijf? Wat doet je bedrijf? Wat hebben anderen aan jouw onderneming? Waarmee haal je je geld binnen met jouw bedrijf? En dan bedoel ik niet een groot bereik of een mooie site hebben. Believe me, ik heb het weleens voorbij horen komen. Tenzij dat de dienst is die je aanbiedt en je klanten hebt die je betalen om hun bereik te vergroten of je een webdesigner bent en jouw fraaie site je opdrachten oplevert, zijn dit nevenzaken. Dit zijn hulpmiddelen om de kerntaken van je onderneming te ondersteunen. Voor Sandra is het iets helderder. Zij verkoopt tassen via haar webshop. De verkoop van haar tassen helpt haar omzet te vergroten, maar als het voor jouw business iets minder obvious is, is het goed om de hoofdzaken van de bijzaken te scheiden.

Het is namelijk van groot belang dat je alleen dingen doet die de groei van je bedrijf helpen. Dingen die je helpen meer klanten te bereiken, zaken die je helpen je omzet te vergroten en de voortgang van je onderneming stimuleren. Natuurlijk zijn mooie visitekaartjes te gek en kun je uren besteden aan het uitzoeken van de lettertype op je site, maar het doet uiteindelijk niets voor de omzetgroei.

Omzet te vergroten verhogen

Wat belemmert je?

Misschien heb je het al helemaal helder wat je core business is. Weet je exact wat je meer zou moeten doen om je omzet te vergroten maar zijn er andere zaken die je belemmeren dit te doen. Mis je focus en laat je je afleiden door andere zaken? Misschien werkte je net zoals Sandra vanuit huis en ben je naast ondernemer ook op je kind aan het passen? Of doe je meerdere dingen tegelijk? Pak dit aan. Zorg dat je voor jezelf een situatie en omgeving creëert dat je je volledig kunt richten op je bedrijf. Stel voor jezelf doelen op (desnoods per dag) en werk hier naartoe. Sandra vond een atelier waar ze ongestoord kon werken.

Of zorgt je onzekerheid ervoor dat je niet doet wat je eigenlijk zou moeten doen? Ben je aan het wikken en wegen en zie je beren op de weg waardoor je blokkeert en je dingen uitstelt. Ik merkte het ook bij Sandra. Ze bevroor zodra ze grote beslissingen moest nemen en ging dit uit de weg. Zo bleef ze een medewerker die de kantjes er vanaf liep maar aanhouden. Ze was vervolgens zelf bezig om de fouten van haar medewerker op te lossen en het kostte haar ook nog eens loon. Het kostte haar moeite om het besluit te nemen de medewerker te ontslaan, maar bij ondernemen hoort ook de juiste beslissingen nemen, dingen doen die goed zijn voor je onderneming. Onzeker zijn is ok, maar twijfelen niet. Je verspilt je energie. Durf risico’s te nemen en uit je comfortzone te treden. Zonder fouten maken wordt je niet succesvol. Het is trail and error. Je kunt je voorstellen hoe blij Sandra was met haar besluit. Nu heeft ze een nieuwe medewerker rondlopen die het werk daadwerkelijk voor haar uit handen neemt.

Zes stappen naar succes: Het BSP-model

Kun je wel wat hulp gebruiken om jezelf dat zetje te geven? Bij Sandra paste ik het BSP-model, de zes stappen naar succes, toe. Wil je ook wat meer weten over hoe de zes stappen jou  kunnen helpen?

Lees meer over de zes stappen van het BSP-model.

Denk in kansen

Ben je geneigd eerst ‘ja maar’ te zeggen? Denken in het onmogelijke werkt contraproductief. Durf grootst te denken, dan zul je ook grootste dingen teweeg brengen. Leer jezelf aan om te herkennen wanneer je weer denkt in wat niet kan en wat de nadelen zijn en grijp in. Zodat je kunt gaan leren denken in kansen en mooie resultaten kunt boeken.

Zorg dat je de juiste mensen om je heen verzamelt

Als zelfstandig ondernemer ben je vaak op jezelf aangewezen. Een sparringpartner of een collega die naast je zit met wie je even kunt overleggen of tegen wie je een probleem kunt aanhouden ontbreekt vaak. Advies vragen of vragen om een mening aan iemand, dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Twee weten vaak meer dan één en door te ventileren of een probleem hardop uit te spreken kom je vaak al een heel eind. MAAR PAS OP aan wie je advies vraagt en wie je om hulp vraagt. De goedbedoelde adviezen van vrienden, familie of kennissen die zelf nog nooit een eigen onderneming hebben gehad is niet aan te raden. Wie dan wel? Zijn er mensen in je omgeving die succesvol ondernemen? Nodig ze uit voor een kop koffie en praat met ze. Huur een werkplek waar andere succesvolle ondernemers werken en laat je door hen inspireren.

Innoveer

Heb je bovenstaande tips om je omzet te vergroten toegepast? Is het je gelukt om je bedrijf zo in te richten zodat je je kunt focussen op waar het echt om draait? Zie je net zoals bij Simone de positieve effecten van keuzes durven maken en de juiste mensen om je heen verzamelen? Heb je het voor elkaar gekregen om je omzet te vergroten? Fantastisch! Nu is het zaak om door te pakken. Scherp te blijven en te innoveren. Stilstand is achteruitgang. Iedere dag komen er weer bedrijven bij. Iedere dag verandert de technologie, de behoeftes van je klanten en ga zo maar door. Zorg dat je bij blijft en op tijd inspeelt op veranderingen en je omzet zal blijven stijgen.

Meer tips voor ondernemers

Wil je meer van dit soort handige tips voor ondernemers? In mijn boek Liever Geluk Dan Gelijk lees je meer over de zes stappen naar succes en het BSP-model.

Klik hier en bestel nu

Voor €27,95 haal je een coach voor het leven in huis. Wacht niet te lang, ik weet namelijk niet voor hoe lang dit e-book voor deze prijs te koop is.

Nooit meer iets missen van Liever Geluk Dan Gelijk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Succes werk carriere
Word succesvol in wat je doet

Ik kan stellen dat ik een gelukkig mens ben. Iedere dag mag ik doen waar ik goed in ben. Dag...

Sluiten