Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 13, 2017 in Als (startende) ondernemer, Je leven | 0 comments

Durf fouten te maken als ondernemer. Zo word je succesvol

Durf fouten te maken als ondernemer. Zo word je succesvol

Het leuke aan mijn werk is dat ik dag in dag uit jonge ambitieuze ondernemers spreek. Sterker nog, ik help ze om verder te komen op zowel professioneel als privégebied. Dankzij mijn eigen ervaringen (lees: vallen en weer opstaan) ben ik in staat ze te behoeden voor de fouten die ik heb gemaakt. En geloof me, dat zijn er veel geweest. Mijn advies is: Durf fouten te maken. Wees niet te voorzichtig. Neem risico’s en je zult merken dat dit leidt tot succes.

Durf fouten te maken

Ik heb geleerd dat fouten maken essentieel is om succesvol te worden. Wie risico’s mijdt en nooit op zijn bek gaat, komt er niet. Dus durf fouten te maken. Trial and error is the key. Degenen die the leap of faith durven te nemen maken het verschil. Van succes heb ik niet geleerd, wel van mijn fouten. En dit is wat ik de ondernemers meegeef die ik dag in dag uit begeleid.

Het ‘fijne’ aan foute maken is dat je ook jezelf heel erg tegenkomt. Wat weer helpt om beter naar jezelf te leren kijken. Want als er iets binnen je cirkel van invloed ligt is het wel je eigen gedrag. Door kleine veranderingen aan te brengen in je gedrag kun je grote veranderingen teweeg brengen. Het is bijzonder geweldig om te zien hoe mensen die ik vraag naar zichzelf te kijken en kleine stappen te nemen echt zie veranderen en grote stappen zie maken.

Kleine verandering

Zo had ik te maken met een ambitieuze jongeman, laat ik hem Simon noemen. Hij was gestart met een eigen onderneming en kampte met het probleem dat de medewerkers die hij aannam na een paar maanden alweer gevlogen waren. Niet omdat het werk hen niet beviel, maar omdat hun talent en eagerness ervoor zorgde dat ze na een paar maanden de uitdaging in hun werk mistten en elders op zoek gingen naar een nieuw avontuur. Hij zat met zijn handen in het haar. Al het energie dat hij stopte in deze jonge talenten leverde hem maar voor een kleine periode wat op. En het constant opnieuw investeren in mensen kostte hem ontzettend veel tijd, energie en geld. Ik vroeg hem waar hij naar keek tijdens zijn sollicitatiegesprekken. Wat bleek, hij nam keer op keer mensen aan die op hem leken. Gedreven, continu op zoek naar prikkels en daardoor enigszins onrustig (ook dat hebben we weten aan te pakken, maar dat is van latere orde) en heel erg geprikkeld om de scoren. Hij had een allergie voor mensen die anders werkten dan hij en in zijn ogen minder ambitieus, minder gedreven en minder energiek waren. Hij vond ze lui en incapabel. Dit zegt uiteraard iets over Simon. Hij omringt zich graag met kopietjes van hemzelf zodat hij lekker in zijn comfortabele gedrag kan blijven en zich niet hoeft aan te passen aan iemand die anders denkt en werkt.

Uit zijn comfort zone

Zijn uitdaging was het eens anders aan te pakken. ‘Durf fouten te maken,’ raadde ik hem aan. Ik vroeg hem eens iemand aan te nemen die anders denkt en anders werkt dan hijzelf. Iemand die qua ervaring en opleiding geschikt zou zijn voor de functie, maar die hij normaal gesproken nooit zou aannemen omdat hij of zij een ander type was dan hij en hij zich dus eventueel zou moeten aanpassen aan degene. En zo geschiedde. Toegegeven het was wennen voor Simon, maar hij merkte dat door deze verandering er ook een merkbare verandering in zijn organisatie was. Een mix van verschillende types was goed voor zijn organisatie en zorgde ook voor meer rust.

De weg naar succes

Het voorbeeld van Simon toont aan hoe je met kleine veranderingen grootse successen teweeg kunt brengen. Welke verandering er nodig is en welke beweging mensen moeten maken is afhankelijk van het type. Ik onderscheid twee types. Simon is een zogenaamde P min persoon. Voor hem is een andere beweging van belang dan een zogenaamd S min persoon.

BSP-model

Ik merkte dat het geen rocket science is en ontwikkelde een model dat voor iedereen, in iedere situatie en op ieder moment in zijn of haar leven toepasbaar is. Het BSP-model geeft je inzage in wat voor type je bent en wat voor onwenselijk gedrag daarbij past. Het model geeft ook weer wat voor kleine verandering of beweging er nodig is om een wenselijke verandering mogelijk te maken. Ja het is echt zo simpel.

In mijn boek Liever Geluk Dan Gelijk leg ik het BSP-model uit en kun je gelijk aan de slag met jezelf.

Wil je ook direct aan de slag met het boek? Je kunt het E-book direct hieronder kopen en direct de eerste stappen naar succesvol ondernemen nemen.

Klik hier en bestel nu

 

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Gedrag veranderen jezelf beter begrijpen
Waarom gedraag ik me zo? Leer jezelf beter begrijpen

Gedrag is de manier waarop je je gedraagt. Dit kan bewust of onbewust zijn en wordt geleid of in ieder...

Sluiten