Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 18, 2017 in Als (startende) ondernemer | 0 comments

Blijven leren als ondernemer is easy met deze 5 tips

Blijven leren als ondernemer is easy met deze 5 tips

Ook als ondernemer moet je je ontwikkelen en blijven innoveren wil je groeien met je onderneming. Ik zie regelmatig dat dit er in de waan van de dag vaak bij inschiet. Bij het draaiende houden van een bedrijf is het vaak ook brandjes blussen en komt er van alles steeds weer tussendoor, waardoor tijd nemen om te blijven leren als ondernemer vaak in het gedrang komt. Als ondernemer heb je niet, wat je wel vaak hebt wanneer je in loondienst bent, regelmatig functioneringsgesprekken, want je bent immers eigen baas. En dat terwijl het juist als je een bedrijf te runnen hebt, het essentieel is dat je scherp blijft. Zowel op jezelf, als op de concurrent als op de ontwikkelingen in de markt.

Jezelf ontwikkelen als ondernemer

Maar hoe doe je dat? Hoe kun je ook als ondernemer blijven leren? Waar haal je je informatie vandaan? En hoe doe je dat zonder kostbare tijd te verliezen. Want je weet dat je als ondernemer wanneer je moet kiezen voor bezig zijn met de dingen doen waarvan je onderneming op korte termijn groeit je al snel de neiging hebt om hiervoor te kiezen in plaats van energie en tijd steken in je persoonlijke ontwikkeling. En toch, blijven leren als ondernemer loont en om die reden is het van belang dit hoog op de agenda te zetten voor jezelf.

Blijven leren als ondernemer doe je zo

Met deze vijf handige tips kun je ervoor zorgen dat je blijft groeien en je blijft ontwikkelen zodat je ervoor kunt zorgen dat je onderneming groeit en succes(voller) wordt.

Verzamel gedurende de dag informatie

Gedurende de dag kom je continu interessante reads tegen. Op blogs, nieuwssites, op je Facebook feed, in de (digitale)krant en waar je dan ook kijkt is er volop nieuws en interessante informatie waar je wat mee kunt, maar soms heb je er op dat moment geen tijd of geen head space voor. Zorg dat je alles gemakkelijk kunt opslaan op één plek zodat je dit op een later moment op een gemak kunt lezen. Tegenwoordig zijn er handige apps zoals Pocket of Evernote om digitale artikelen op te slaan.

Plan leertijd in in je agenda

Blok tijd in in je agenda om in alle rust de verzamelde informatie tot je te nemen. Doe dit op een moment waar je daadwerkelijk de rust kunt pakken om de informatie te absorberen. Terwijl je een call hebt, tussen afspraken door en andere momenten dat je eigenlijk te onrustig bent, zijn geen goede momenten. ‘s Morgens vroeg tijdens je kop koffie of vlak voor het slapen gaan zijn betere momenten om de artikelen te lezen.

Ontdek hoe jij hebt beste kunt blijven leren als ondernemer

Zoek een manier van informatie vergaren die bij jou past. Er is vandaag de dag zoveel meer dan alleen maar geschreven tekst. Misschien neem jij meer tot je als je het hoort. In dat geval kun je je ook abonneren op podcasts, zodat je gewoon aandachtig naar de tips kunt luisteren. Wil je liever iemand horen en zien, volg dan webinars of bekijk TED Talks. Er is volop aanbod.

Spar met anderen

Heb je zakenpartners, lucky you, met hen sparren is natuurlijk ideaal. Zij begrijpen als de beste waar de biz over gaat en hebben ook nog eens hetzelfde belang, namelijk jullie onderneming tot een succes maken. Maar wat als je geen zakenpartners hebt? Sparren met je medewerkers of je problemen met hen bespreken valt niet aan te raden. Of wat als je zzp’er bent, met wie spar je dan? Zoek andere ondernemers op. Ga naar ondernemersbijeenkomsten, netwerkbijeenkomsten, seminars of andere meetups waar gelijkgestemden te vinden zijn. Of bel eens een vriend of kennis met een goedlopende onderneming voor een kop koffie of een biertje. Wie weet wat je van elkaar kunt leren.

Durf fouten te maken

Niemand heeft nog ooit geleerd van het niet maken van fouten zeg ik altijd. Vraag het de meest succesvolle mensen die je kent, zij zullen beamen dat zij juist ontzettend veel hebben geleerd door risico’s te nemen en fouten te maken. Wees dus vooral niet te bang om fouten te maken. Want juist door op je bek te gaan zul je blijven leren als ondernemer.

Lees meer over waarom fouten maken tot succes leidt

Tips voor ondernemers

Deze vijf tips om te blijven leren als ondernemer zijn een greep uit de tips en handvatten die ik heb voor de ondernemers die ik coach. Door de jaren heen heb ik tientallen ondernemers begeleid in hun weg naar succes. Ik besloot deze bevindingen op te schrijven, wat leidde tot de zes stappen naar succes uit het BSP-model toe.

Wil je meer handige tips hebben om van jezelf en je onderneming een succes te maken? In mijn boek Liever Geluk Dan Gelijk vind je nog meer handvatten om succesvol te ondernemen.

Klik hier en bestel nu

Voor €27,95 haal je een coach voor het leven in huis. Wacht niet te lang, ik weet namelijk niet voor hoe lang dit e-book voor deze prijs te koop is.

Nooit meer iets missen van Liever Geluk Dan Gelijk? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Omzet te vergroten groei
5 tips om je omzet te vergroten

Haal jij het maximale uit jouw onderneming? Hoe zit het eigenlijk met jouw omzet? Is dit voldoende om winstgevend te...

Sluiten