Pages Menu
Categories Menu

Posted by on feb 22, 2017 in Als (startende) ondernemer | 0 comments

Je doelgroep bepalen, zo doe je dat

Je doelgroep bepalen, zo doe je dat

Wat is je doelgroep? Weet jij wie je klanten zijn? Je doelgroep bepalen is van essentieel belang om een succesvolle onderneming te runnen. Dit wordt nog weleens vergeten. Ik spreek regelmatig (startende) ondernemers die geen idee hebben wat hun doelgroep is, ze hebben geen idee wie hun klantenkring is. Er wordt volop geproduceerd en de deuren van de zaak gaan wagenwijd open, maar de klanten blijven weg. En dan vragen ze zich af, hoe bereik ik mijn klanten? En dan komen ze bij de vraag, wie zijn mijn klanten eigenlijk? Of nog beter, wie wil ik dat mijn klanten zijn? Voor wie is jouw product, zaak of dienst bedoeld?

Waarom je doelgroep bepalen zo belangrijk is

Weten wie je doelgroep is is eigenlijk één van de eerste stappen die je moet maken.  Zij zijn degene die jouw producten kopen, zij bezoeken jouw site, zij nemen jouw dienst af, lezen jouw artikelen, etc. Heb je eenmaal gedefinieerd wie je doelgroep is, dan kun je je op hun focussen. Je kunt je doelgroep targetten en ze vertellen wat jouw product, dienst, zaak, etc hen te bieden heeft. Ook kun je, wanneer je je doelgroep hebt bepaald, hen vragen wat zij zouden willen. Je kunt met ze ‘in gesprek’ gaan over wat zij van jouw product vinden en hun feedback gebruiken om te verbeteren en/of te innoveren. Dus: Weet jij wie jouw doelgroep is? Nee? Hieronder lees je tips die je helpen bij het doelgroep bepalen.

Doelgroep bepalen: Niet te breed en niet te beperkt

Bij het bepalen van je doelgroep moet je niet te breed denken. Mannen, is bijvoorbeeld een te brede doelgroep. Hoger opgeleide mannen tussen de 25 en 50 jaar, dat is al een betere groep op te targetten. Zorg er ook voor dat je doelgroep niet te specifiek wordt. Vrijgezelle hoger opgeleide mannen tussen de 25 en 50 jaar die houden van bier en voetbal en wonen in Amsterdam is bijvoorbeeld een te kleine en lastig te targetten groep. Want bedenk ook bij het bepalen van je doelgroep hoe je aan deze informatie komt? Dat iemand een man of vrouw is, dat is informatie dat iemand wat sneller opgeeft. Maar de status van zijn of haar liefdesleven is wat minder goed te traceren. Wat is jouw status op je Facebookprofiel? Precies!

Wat is je doelgroep echt?

Een veelgemaakte fout die ik voorbij zie komen is dat ondernemers een doelgroep proberen aan te spreken die helemaal niet past bij hun dienst op product. Ze proberen met man en macht hun product of dienst te slijten aan een doelgroep die moeilijk te verleiden is en vergeten hierbij hun echte doelgroep. Stop hiermee. Stop met te trekken aan een dood paard. Focus je op de groep die daadwerkelijk behoefte heeft aan wat jij ze te bieden hebt.

Tools die je doelgroep voor je bepalen

Vind je het alsnog lastig om je doelgroep te bepalen? Gelukkig zijn er tegenwoordig handige tools die je helpen om je doelgroep voor je te bepalen. Facebook insight meet precies voor je wie jouw volgers zijn en wie jouw berichten bekijken. Ook Google Analytiscs geeft je inzicht in de demografie van je doelgroep.

Waar bevindt jouw doelgroep zich?

Nu je weet wie je doelgroep is, kun je gemakkelijker jouw product of dienst onder de aandacht bij ze brengen. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten waar zij zich bevinden. Dus bedenk voor jezelf wat het gedrag is van je doelgroep? Zitten ze veel op hun mobiel? Zitten ze op Facebook? Hoe zoeken zij op Google? Zorg dat je jouw producten of dienst aanbiedt waar je doelgroep zich bevindt.

Meer succes met de zes stappen naar succes

Al tientallen jaren coach ik (startende) ondernemers en begeleid ik hen naar hun weg tot succes. Tijdens de vele gesprekken die ik met ze heb kwam ik erachter dat veel ondernemers worstelen met dezelfde problemen. Ook heb ik een model weten op te stellen die ze in zes stappen helpt succesvol te worden. Deze zes stappen naar succes van het BSP-model leg ik uit in mijn boek Liever Geluk Dan Gelijk. De zes stappen helpen iedere ondernemer uit een impasse te komen. Want het ondernemerschap brengt ups en veel downs met zich mee. Door het model en de zes stappen toe te passen kun je steeds sneller uit deze down komen en zorg je er op eigen kracht voor dat je steeds succesvoller wordt.

In eerste instantie was het boek bedoeld voor de mensen die ik persoonlijk coach, maar aangezien ik steeds meer vraag kreeg naar het boek, heb ik besloten het E-book voor iedereen toegankelijk te maken.

Lees meer over het BSP-model.

Wil jij ook meer succes als ondernemer? Je kunt vandaag nog aan de slag met de zes stappen.

Klik hier en bestel nu

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Blijven leren als ondernemer
Blijven leren als ondernemer is easy met deze 5 tips

Ook als ondernemer moet je je ontwikkelen en blijven innoveren wil je groeien met je onderneming. Ik zie regelmatig dat...

Sluiten