Pages Menu
Categories Menu

Posted by on dec 6, 2016 in Als (startende) ondernemer, Je leven | 0 comments

Vijf tips om stress te verminderen

Vijf tips om stress te verminderen

Stress, iedereen kent het fenomeen, vooral aan het einde van het jaar wanneer de deadlines op de loer liggen. Eigenlijk is stress gewoon spanning en een beetje gezonde spanning kan geen kwaad. Het houdt je scherp en alert. Maar als er teveel spanning en alertheid is kun je er fysieke klachten van krijgen. Stresshoofdpijnen, hartkloppingen, pijnlijke spieren en andere zaken waar niemand op zit te wachten. De stress op tijd signaleren en op tijd de kop in drukken kan helpen.

Maar wat zijn stress symptomen, hoe herken je stress? En nog belangrijker, hoe kom je ervan af? Hieronder lees je welke kenmerken stress heeft en hoe je stress kunt verminderen.

Wat is stress, de symptomen

Wanneer we stress hebben gaat ons lichaam op overlevingsmodus. We maken ons klaar om te vluchten. We worden alerter, worden meer bewust voor prikkels en staan op scherp om te vluchten voor gevaar. De symptomen van stress:

  • Je hart gaat sneller kloppen
  • Je spieren zijn gespannen
  • Je ademhaling gaat sneller (en zit waarschijnlijk ook hoger)

In de oertijd was dit met name bedoeld om niet ten prooi te vallen voor grotere wezens die ons zouden kunnen verorberen. Dit gevaar is voor de meesten van ons inmiddels wel geweken, dus het is onnodig om zoveel stress te ervaren. Laat staan hoe onprettig het is. Daarnaast is er een grote kans dat je in een burn out terecht komt als je teveel en te vaak stress ervaart.

Last van een burn out? Zo zeg je vaarwel tegen je burn out

Wat te doen tegen stress. Vijf tips

Tip 1: Let op je ademhaling

Je aandacht richten op je ademhaling helpt stress te verminderen, je te focussen en weer controle over jezelf te krijgen. Als je voelt dat je ademhaling aan het versnellen is, neem dan even de tijd om goed in te ademen en te ademen vanuit je buik. Hou desnoods even je adem vast in je buik voordat je weer uitademt. Je zult merken dat je je al snel wat rustiger voelt.

Tip 2: Tune out

Hoe verleidelijk het ook is om achter je computer of laptop te blijven zitten en na te denken over wat je nog allemaal moet doen, kan het juist verhelderend en relativerend werken om even out te tunen. Neem even een frisse neus, haal een kop koffie op maak even een ommetje buiten.

Tip 3: Ventileren

In plaats van in je eentje je druk maken over wat er nog allemaal moet gebeuren en hoe je dat moet aanpakken, kan het helpen om even met een collega of vriend te sparren. Misschien heeft hij/zij nog een verhelderende kijk op hoe je dingen kunt aanpakken. Én gedeelde smart is halve smart. Ventileren werkt vaak ook opluchtend.

Tip 4: Gewoon doen en niet denken

Stress ontstaat vaak ook doordat we teveel nadenken over de situatie en wat er moet gebeuren. Je zult merken dat hoe meer je gewoon doet in plaats van erover nadenkt, je minder spanning ervaart en je meer gedaan krijgt.

Tip 5: Leer nee zeggen. Teveel op je bordje? Alleen jij kunt voor jezelf zorgen

Kijk eens kritisch naar je to do-lijst. Hoe realistisch is het dat je deze taken in het tijdsbestek dat je ervoor hebt gereserveerd af krijgt? Misschien is het goed om het één en ander te delegeren of vaker nee te zeggen. Niemand heeft er wat aan als jij overwerkt raakt of je werk vanwege tijdgebrek halfslachtig doet.

Zo leer je nee zeggen zonder je schuldig te voelen.

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Positiever denken positief
8 tips om positiever te denken

Het is niet altijd gemakkelijk om positief te blijven als je in een dip zit. Je verliezen in wat er...

Sluiten