Pages Menu
Categories Menu

Posted by on dec 21, 2016 in Je leven | 0 comments

Zo stop je met piekeren

Zo stop je met piekeren

‘Ik wil stoppen met piekeren,’ vertelde Laura mij. ‘Maar hoe doe ik dat? Het lijkt wel alsof ik niet kan ophouden met denken en malen over dingen. Zelfs over de meest onbenullige zaken en het kost me zoveel energie.’ Laura (jonge meid, slim en ambitieus) zit duidelijk teneergeslagen tegenover mij en wil van mij weten hoe ze kan stoppen met piekeren en malen. Met het dwangmatig piekeren.

Laura is beschermd opgegroeid. Haar moeder was een bange vrouw die overal op voorbereid was. Voordat ze de deur uit gingen checkte de vrouw alles tien keer en als ze dan eindelijk buiten waren waarschuwde ze haar dochter Laura voor de gevaren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee was haar motto. Ze zorgde ervoor dat ze altijd beslagen ten ijs kwam.

Piekeren lijkt safe

En zo groeide Laura op met de gedachte dat ze een veilige situatie voor zichzelf creëerde door te piekeren. Voordat ze tot actie over ging of voordat ze een besluit nam dacht ze na over ieder mogelijk scenario. Ze dacht na over de uitkomst, ze dacht na over wat anderen zouden denken, ze dacht na over hoe ze zou reageren, etc. Ze piekerde zich suf. Als ze dan vervolgens actie ondernam was de uitkomst altijd anders dan ze van tevoren had gedacht. En dat gaf weer stof tot nadenken. Daar piekerde ze dan ook weer uren over.

Wapenen tegen het ergste

Terwijl Laura zich door te piekeren probeerde te wapenen tegen het ergste door ieder mogelijk denkbare scenario uit te denken werd ze juist angstiger om tot actie over te gaan. Zonde, want je kunt onmogelijk alles voorzien. Daarnaast zorgt piekeren ervoor dat je in een negatieve gedachtengang terecht komt. Hierdoor kun je niet meer positief en vol energie ergens in stappen.

Leap of faith

Mijn advies voor Laura was dan ook vertrouwen hebben in dat het goed komt. Minder denken, meer doen. Ik vroeg haar hoe vaak ze door alle scenario’s uit te denken daadwerkelijk het ‘gevaar’ had afgewend. ‘Nooit,’ moest ze bekennen. Ik raadde haar aan the leap of faith te nemen. Zich voor te houden dat ze wel moet en dat ze erop kon vertrouwen dat het wel goed zou komen. Begrijp me niet verkeerd, ik raadde haar niet aan als een kip zonder kop overal in te duiken. Goed nadenken over een besluit, advies in te winnen en de haalbaarheid toetsen is niet hetzelfde als urenlang piekeren over de mogelijke gevaren en proberen te voorspellen hoe anderen reageren (als je ergens geen invloed op hebt).

Verspil geen energie

Met de opdracht de sprong te wagen ging Laura weer op weg. Ik sprak haar twee weken na ons gesprek over haar dwangmatig piekeren en ze vertelde me dat ze de een paar keer de proef op de som had genomen. Het kostte haar uiteraard in het begin moeite om niet gelijk in pieker-modus te schieten. Toen ze dat doorhad, schoot ze eruit en besloot ze ervoor te gaan. En wat bleek, het viel haar mee. Zelfs als de uitkomt negatief uitpakte. Voorheen verloor ze zoveel energie in het piekeren, malen, overdenken en afwegen dat ze geen energie overhield om te dealen met de uitkomst. Nu ze haar energie bewaarde voor de juiste dingen werd ze daar een stuk blijer van.

Voorkom dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt

Wanneer het je lukt om minder te piekeren voorkom je ook teveel negatief denken. Piekeren leidt namelijk zelden tot positieve gedachten en al helemaal niet tot een goed gevoel. Door bovenstaande methode toe te passen zul je merken dat je je snel beter en gelukkiger voelt.

Het BSP-model

Bovenstaande manier is één van de vele manieren om een gedragspatroon te herkennen die niet constructief (meer) werkt. Er zijn nog veel meer methodes om bepaalde gedragspatronen te herkennen en te doorbreken. En nog beter, ze goed te leren inzetten. In mijn boek Liever Geluk Dan Gelijk beschrijf ik op een to the point manier hoe je dit kunt doen. Het doel van dit boek is je handvatten en tips te geven die je gelijk in de praktijk kunt brengen. Ik leer je je eigen coach te worden en wanneer je weer begint te piekeren of ander ongewenst gedrag vertoont jezelf helpt de beweging naar het positieve te maken.

Het BSP-model heeft al vele mensen geholpen. Wil jij ook profiteren van de voordelen en gelukkiger worden?

Klik hier en bestel nu

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Neerwaartse spiraal depressie
Hoe herken je de neerwaartse spiraal en hoe kom je eruit?

Als coach begeleid en werk ik met heel veel verschillende mensen. Meestal jonge ondernemers die ambitieus en gedreven zijn.

Sluiten