Pages Menu
Categories Menu

Posted by on jan 9, 2017 in Je leven | 0 comments

Waarom gedraag ik me zo? Leer jezelf beter begrijpen

Waarom gedraag ik me zo? Leer jezelf beter begrijpen

Gedrag is de manier waarop je je gedraagt. Dit kan bewust of onbewust zijn en wordt geleid of in ieder geval beïnvloed door je overtuigingen. Je overtuigingen zijn weer afhankelijk van vele factoren zoals je opvoeding (wat hebben je ouders je geleerd en meegebracht), je sociale omgeving, sociale interactie etc. Je gedrag veranderen is niet iets dat over één dag ijs gaat.

Waarom gedraag ik me zo?

Vaak gedragen wij ons zo omdat we dit al jaren zo doen en we ons er comfortabel bij voelen. De allereerste keer dat Mark als kleine jongen op het schoolplein zich voegde bij een grote groep jongens was hij ontzettend zenuwachtig. Hij merkte dat iedereen hem cool vond toen hij zichzelf voor schut zette. Sindsdien is dat zijn truc als hij zich ongemakkelijk voelt in een sociale omgeving, hij maakt een grapje ten koste van zichzelf om het ijs te breken.

Gedrag zit al jaren in ons systeem

Iedereen heeft te maken met gedragingen die zo diep in ons systeem zitten. We hebben een trukendoos vol met handige trucs die ons helpen ons te wapenen tegen negatieve gevoelens en ons beschermen tegen negatieve situaties. De een zet de aanval in in nijpende situaties zodat hij of zij in ieder geval de ander voor is. De ander cijfert zichzelf continu volledig weg omdat dat het meest makkelijke is.

Je gedrag veranderen

Door de jaren heen ben ik mensen gecoacht met de meest uiteenlopende hulpvragen. Ongeacht de hulpvraag kwam het eigenlijk altijd op hetzelfde neer. Al deze mensen hadden één ding gemeen, hun gedrag en het trucje dat ze al jaren deden werkte niet meer voor hen. Let wel, de uitwerking op anderen was nog steeds hetzelfde, maar dat was juist het probleem. Voor hen was het belangrijk dat daar juist verandering in kwam. De directeur die continu iedereen om zich heen angst inboezemt om dingen voor elkaar te krijgen. Iedereen is nog steeds bang voor hem en doet dingen uit angst, maar vertrekt uiteindelijk op zoek naar een werkomgeving waarbij ze niet op hun tenen hoeven te lopen. De snelle jongen die in een steeds dikkere auto de oprit op rijdt, maar hoe groot of duur zijn auto ook is alles behalve gelukkig en tevreden is. Het aha moment komt als zij erachter komen dat het probleem geen externe oorzaak heeft, maar dat er een intern probleem is.

Ontkenning, weerstand en dat soort zaken zullen de revue passeren, maar als ze zich daar overheen kunnen zetten (wat tijd kan kosten) en inzien dat ze zelf in control zijn en zelf bepalen hoe ze zich gedragen en dus invloed kunnen hebben op hoe anderen op hen reageren, gaat er een wereld voor ze open.

Zelfkennis, leer jezelf beter begrijpen

Wat ontzettend belangrijk is, is goed naar jezelf leren kijken. Het is nodig jezelf beter te begrijpen en in te zien waarom je je zo gedraagt om je gedrag daadwerkelijk te veranderen. Dat het niet altijd makkelijk is om dit in je eentje voor elkaar te krijgen is op zich niet zo heel erg gek. Om die reden heb ik een model ontwikkeld die helpt jezelf een spiegel voor te houden. Dit BSP-model helpt je bij jezelf te analyseren en jezelf beter te begrijpen. Het fijne aan dit model is, dat dit voor iedereen en in iedere situatie toepasbaar is.

Zo verander je je gedrag

Door naar jezelf te kijken word je ook wat meer bewust van je gedragingen en nog belangrijker, je wordt bewust van de gedachten die je hebt voorafgaand aan je gedrag. Dit is belangrijk aangezien je gedachten en overtuigingen bepalen hoe je je gedraagt en hoe je handelt. Wanneer je als het ware jezelf kunt observeren en op meta-niveau je denkpatroon en het daaraan gekoppeld handelen doorziet, kun je dit ook veranderen. Wanneer je merkt dat je automatisch in de aanval schiet als mensen bepaalde dingen zeggen. Of als je merkt dat je schiet in vermijden van dingen als je stress voelt, kun je het patroon doorbreken.

Kleine veranderingen, groot resultaat

Ho wacht nee ik vraag je niet het roer om te gooien of je leven compleet anders in te richten. Het mooie is juist dat je met kleine veranderingen en door anders naar situaties te kijken en je gedrag hier en daar te veranderen, jezelf een beetje fine te tunen grote veranderingen teweeg kunt brengen. Met small steps kun je life changing results boeken.

BSP-model voor iedereen en alle situaties

In mijn boek ‘Liever Geluk Dan Gelijk’ leg ik het BSP-model uit en het fijne aan het model is dat je er direct mee aan de slag kunt en gelijk ook veranderingen kunt aanbrengen in je gedrag.

Wil je ook direct aan de slag met het boek? Je kunt het E-book direct hieronder kopen en aan het werk met jezelf.

Klik hier en bestel nu

Post a Reply

Lees vorig bericht:
Gelukkig zijn geluk succes
Ik heb alles maar ben niet gelukkig

Meet Frank, een gevalletje geld maakt niet gelukkig. Frank is een knappe vent van 36 jaar oud en eigenaar van...

Sluiten